Artroza kolena in moji dolgi pohodi v hribe

Sem človek, ki obožuje hribe in naše slovenske hribe sem že veliko obhodil, tokrat pa mi težave dela artroza kolena in mi zaradi bolečin onemogoča, da hodim po hribih. Nikoli si nisem mislil, da se mi bo to zgodilo, ker sem si vedno želel, da bom potem hodil v hribe še več, ko bom imel več časa, tako da me je artroza kolena res presenetila in kar nekaj časa se potreboval da sem to sploh sprejel.

Spominjam se, kako jezen sem bila in kako sem en vikend šel v hribe, da bi videl, koliko mi bo artroza kolena ponagajala, hotel sem priti čim višje. In tudi uspelo mi je, potem pa sem imel velik problem za domov. Tisti dan sem domov hodil čisto počasi, ker me je koleno tako bolelo. Bil sem jezen sam nase, da sem si to dovolil, da sem šel tako visoko in nisem razmišljal, da je treba priti nazaj dol.

Ko sem prišel do avta, sem bil presrečen, takrat sem prvič videl, da jaz ne bom mogel toliko hoditi, koliko sem si zadal. To ni bil lep občutek, to je bilo grozno. Kajti jaz sem imel samo pohode, prav nič drugega me ni veselilo, sedaj pa sem izgubil še to.

Kako je lahko pri meni artroza kolena, to sem se spraševal še dolgo, ob vsaki bolečini sem se spomnil, da artroza kolena ni enostavna in da bom moral temu prilagoditi svoj življenjski slog.

Ker sem pohode oboževal, sem se odločil, da bom nekaj izletov naredil po ravnem, da vidim, kakšne bolečine bom imel potem in da se bom odločil, koliko zmorem. Prav vsak dan sem si delal plane, ali mi bo artroza kolena omogočala pohode, pa je bilo v moji glavi in želel sem si, da bi lahko še hodil, ker šele prihaja moj čas za to.